Bli med i webinarer om praktisk bruk av KI i oppvekst sektoren. (10 webinarer)

DgiTroFi har gleden av å invitere alle lærere, skoleledere og andre i oppvekst sektoren til et spennende kurs om bruk av kunstig intelligens (KI) i skolen.

Kursene er for våre medlemskommuner i Troms og Finnmark.

Webinarene starter i mandag 13 januar 2025 og avsluttes torsdag 3 april 2025.

Hva får du ut av dette:

  • Konkrete tips og triks: Lær hvordan du kan bruke KI-verktøy i undervisningen.
  • Klare instruksjoner: Få steg-for-steg veiledning i hvordan du implementerer KI i praksis.
  • Undervisningsopplegg: Hvert webinar inneholder minst ett undervisningsopplegg klart til bruk i klasserommet.

Hvem er instruktører:

  • Kim Aaberg Skolerådgiver i Askøy kommune, med spesialisering innen teknologi og kunstig intelligens
    Siden 2009 har Kim jobbet som lærer på Askøy, der han har gått fra å være IKT-leder til IT-rådgiver. Han har vært en forkjemper for teknologi i utdanningen, og han har fremmet elevsentrert innovasjon og samarbeid i den virkelige verden. I løpet av det siste tiåret har Kim integrert spill, VR/AR og ekspertdiskusjoner i undervisningen. Som Google Workspace Specialist har han nylig vært en pioner innen integrering av kunstig intelligens i undervisningen gjennom et pågående prosjekt.
  • Terje Pedersen Lærer ved Kleppestø Ungdomsskole. Underviser og foredragsholder med spesialisering innen teknologi og kunstig intelligens
    Siden 2001 har Terje vært en pioner innen pedagogisk innovasjon, og han har utnyttet teknologi, spill og VR ved Kleppestø Ungdomsskole for å inspirere og utfordre elevene. Hans bidrag har gitt ham IKT Innovation Award, Vitenskapsakademiet Teacher Award og Gullepleprisen. Han fremmer kreativ og dyp læring i den norske skolen, blant annet gjennom foredrag og podcaster.

Alle webinarer blir tatt opp og er tilgjengelig ut 2025.

Tidsplan og innhold:

Når og lenke til påmelding Hva  Workshop og hvilket trinn kurset passer for Annet 
Webinar 1:

Påmelding:

Mandag 13 januar fra kl 14:00-16:00

Inspirasjon og motivasjon 

Introduksjon: Instruktøren deler sin erfaring med praktisk bruk av KI i skolen. De vil med utgangspunkt i konkrete undervisningsopplegg vise hvordan de har brukt KI og chatbots i deres egen undervisning. De vil med utgangspunkt i et undervisningsopplegg om leseforståelse vise hvordan alle kan ta i bruk KI på en enkel måte i sitt klasserom.  Diskusjonsoppgaver: Deltakerne får mulighet til å diskutere hvordan KI kan brukes i deres egen undervisningspraksis. 

Dette webinaret passer for mellomtrinnet og ungdomstrinnet

 

Linker og ressurser: Del linker til relevante artikler, verktøy og eksempler på god  praksis. 
Webinar 2 og 3:

Webianr 2 og 3 henger sammen men krever separat påmelding.

Påmelding webinar 2

Tirsdag 28 januar 2025 fra kl 14:00-16:00

Påmelding webinar 3

Onsdag 5 februar kl 14:00-16:00

Chatbot-workshop  

Fra null til lesebot: En praktisk guide for lærere 

Prompte-design: Lær hvordan du designer effektive prompter for å skape engasjerende og lærerike chatboter til bruk i egen undervisning.  Praktisk workshop: Deltakerne bygger sine egne chatbots, med støtte fra instruktører. Her er målet at alle skal få bygget sin egen chatbot som vil være tilpasset sitt fag og tema som en jobber med. Målet er å kunne ta i bruk egen produsert chatbot i egen undervisning etter endt webinar. I webinaret vil det bli vist framgangsmåten for å lage en chatbot som er knyttet opp til leselyst for elevene. 

Dette webinaret passer for mellomtrinnet og ungdomstrinnet

Erfaringsutveksling: Del erfaringer og ideer om hvordan chatboter kan brukes i ulike fag og på ulike nivåer. Vi lager også konkrete undervisningsopplegg som kan  tas med tilbake i klasserommet. 
Webinar 4-5:

Webianr 4 og 5 henger sammen men krever separat påmelding.

Påmelding webinar 4

Torsdag 13 februar kl 14:00-16:00

Påmelding webinar 5

Onsdag 19 februar kl 14:00-16:00

Scenariobasert læring 

Innføring: Forklar hva scenariobasert læring er og hvordan KI kan brukes for å skape mer realistiske og engasjerende læringssituasjoner. Vi vil med et konkret eksempel knyttet opp til temaet bærekraft vise hvordan scenario chatbots kan bli brukt som et godt verktøy i undervisningen. Vi tenker her fagene Norsk, Engelsk, Samfunnsfag, KRLE som et utgangspunkt, men webinaret kan være interessant for andre lærere også.  Praktiske eksempler: Vis eksempler på scenarioer for ulike fag og aldersgrupper. 

Her vil vi vise eksempler på vår bruk på ungdomsskolene, men flere av oppleggene kan brukes på mellomrtinnet. 

Workshop: Deltakerne utvikler egne scenarioer og får tilbakemelding fra andre. Vi  lager også konkrete undervisningsopplegg som kan tas med tilbake i klasserommet.  

 

Webinar 6:

Påmelding webinar 6

Tirsdag 25 februar kl 14:00-16:00

KI og Fake News – En kritisk tilnærming 

Innføring: Her vil vi undersøke den stadig mer aktuelle problemstillingen rundt kunstig intelligens og spredning av falske nyheter. Vi vil utforske hvordan KI kan brukes både til å generere og spre falske nyheter, men også hvordan det er mulig å bruke KI som et verktøy for å identifisere og motvirke dette  Praktiske eksempler: Her vil det med praktiske undervisningsopplegg vist hvordan lærere både i barneskolen og ungdomsskolen kan jobbe KI verktøy knyttet opp til temaene fake news og kristisk tenking. Deltagerne vil få med seg et ferdig undervisningsopplegg som kan tilpasses elever på ungdomstrinnet og mellomtrinnet. 

Passer best for ungdomsskolen

 
Webinar 7:

Påmelding webinar 7

Torsdag 13 mars kl 14-16.

Fang læringsgleden! Kombiner Pokémon Go og KI i undervisningen 

Gamification: Vis hvordan spillmekanismer kan brukes for å øke motivasjonen og  engasjementet hos elever.  Praktisk opplegg: Presenter et detaljert opplegg for å bruke elementer fra Pokemon Go og KI til å lage et engasjerende undervisningsopplegg. Vi vil i dette webinaret jobbe med å lage våre egne Pokemon og kombinere både tekst, bilde og musikk til et meget spennende undervisningsopplegg. Dette kan tilpasses alle aldersgrupper og kan brukes direkte etter endt økt. Det vil ikke legges opp til at elevene skal spille selve spillet Pokemon Go i undervisningen, eller at elevene har gjort dette på forhånd. 

Kan brukes i hele grunnskolen

 
Webinar 8:

Påmelding webinar 8

Tirsdag 18 mars kl 14:00-16:00

Workshop med elever og lærere i prosessorientert skriving. 

Samarbeid: Vis hvordan elever og lærere kan samarbeide om å utvikle og teste nye måter å bruke KI i prosessorientert skriving. Vi diskuterer hvordan KI kan brukes i skriftlig arbeid og hvordan dette skal vurderes.Formålet vil være å utvikle en felles forståelse mellom elever og lærere på hvordan KI kan brukes som et godt verktøy i skriving.  Elevperspektiv: Hør hva elever synes om å bruke KI i skolen og hvordan ser de på mulighetene det kan gi i skriving. Samt hvordan kan vi unngå at KI kun blir brukt som en måte å “jukse på” 

Passer best for ungdomsskolen, eventuelt for lærere til
skrivekyndige elever på 7. trinn som vil forberede seg til ungdomsskolen.

 
Webinar 9:

Påmelding webinar 9

Onsdag 26 mars kl 14:00-16:00

Vurdering med KI 

Etikk og utfordringer: Diskuter de etiske aspektene ved å bruke KI til vurdering.  Eksempler: Vis eksempler på hvordan KI kan brukes til automatisk vurdering og tilpasset tilbakemelding. Vi kommer til å bruke konkrete eksempler fra undervisningen hvor vi vil vise hvor KI kan være et godt verktøy og andre situasjoner hvor KI ikke vil fungere som et verktøy for vurdering. Samt legge opp til felles diskusjoner hvor en kan komme fram til en felles forståelse for hvordan KI kan bruke og ikke minst ikke brukes i vurderingsarbeidet. 

Dette webinaret vil nok passe mest for ungdomsskolelærere. Eventuelt lærere i
barneskolen som lurer på hvordan vurderingsarbeidet fungerer i ungdomsskolen.

 
Webinar 10:

Påmelding webinar 10

Torsdag 3 april kl 14:00-16:00

Wolfram Alpha - the missing Link 

Matematikk og naturfag: Vi jobber med hvordan Wolfram Alpha knyttet opp til en  chatbot kan brukes til å løse komplekse matematiske problemer og visualisere data  og hvordan dette kan brukes som et godt verktøy i matematikk og naturfag  Matematikk og naturfag: Vi jobber med hvordan vi kan bruke Wolfram Alpha knyttet opp til en chatbot for å løse matematiske problemer og visualisere data i matematikk og naturfag. Vi vil så jobbe med hvordan dette kan brukes som et godt verktøy i matematikk og naturfag 

Dette webinaret vil være mest aktuelt for realfagslærere på ungdomsskolen,
eventuelt også realfagslærere ved 7. trinn

Praktiske oppgaver: Deltakerne får mulighet til å utforske Wolfram Alpha og finne  nye bruksområder. Vi ser også på konkrete undervisningsopplegg som lærerne kan  ta med seg i klasserommet. 

Kurset er for medlemskommuner i vårt nettverk.

 

 

Relatert innhold

Samlet digitalkompetanse - alene blir kommunene for små!